7 травня 2017 р.

Відтепер у Новодністровській затоці ходитимуть «Дракони»

7 травня на веслувальній базі Новодністровська відбулась визначна подія для усього спортивного світу міста – уперше виводили на воду величезний човен, який має назву «драгонбот» або човен «Дракон». Веслування на драгонботах – це видовищний вид спорту, який набирає все більшої популярності у світі та в Україні зокрема.
Дракон або драгонбот – велике 20-ти- або 10-місне каное з головою дракона і хвостом. Попереду сидить барабанщик, який б’є у великий барабан, задаючи ритм веслярам. Веслярі сидять рядами по двоє, позаду – керманич. Офіційні змагання проводяться на дистанціях 200, 500, 1000 і 2000 метрів у чоловічому, жіночому і змішаному класах.
Історія цього виду спорту почалася більше 2 000 років тому в Китаї. За цей період в Азії «дракони» набули такої популярності, що сьогодні, за даними Азіатської і міжнародної федерацій, у цьому регіоні світу налічується близько 150 мільйонів людей, що займаються і виступають у турнірах. На щорічних спортивних фестивалях за перемогу борються одночасно понад 200 команд, що представляють свої країни, клуби і організації.
Човен, який віднині є у Новодністровську на 12 осіб, довжиною завбільшки 10 метрів та вагою близько 125 кг. Вартість одного човна з екіпіруванням сягає за півсотню тисяч гривень, тож не дивно, що стільки років наше місто не могло його собі придбати. Можливо, ще не скоро вдалось би це зробити за бюджетні кошти. На щастя, у цьому році, завдяки спільному бажанню та зусиллям тренера з веслування Сергія Осипенка та фінансової підтримки Старшого Партнера Правової групи «Смарт Солюшнз» та співзасновника Благодійного фонду «Смарт Ангел» Олександра Крутія ця мрія здійснилася.