7 травня 2017 р.

Відтепер у Новодністровській затоці ходитимуть «Дракони»

7 травня на веслувальній базі Новодністровська відбулась визначна подія для усього спортивного світу міста – уперше виводили на воду величезний човен, який має назву «драгонбот» або човен «Дракон». Веслування на драгонботах – це видовищний вид спорту, який набирає все більшої популярності у світі та в Україні зокрема.
Дракон або драгонбот – велике 20-ти- або 10-місне каное з головою дракона і хвостом. Попереду сидить барабанщик, який б’є у великий барабан, задаючи ритм веслярам. Веслярі сидять рядами по двоє, позаду – керманич. Офіційні змагання проводяться на дистанціях 200, 500, 1000 і 2000 метрів у чоловічому, жіночому і змішаному класах.
Історія цього виду спорту почалася більше 2 000 років тому в Китаї. За цей період в Азії «дракони» набули такої популярності, що сьогодні, за даними Азіатської і міжнародної федерацій, у цьому регіоні світу налічується близько 150 мільйонів людей, що займаються і виступають у турнірах. На щорічних спортивних фестивалях за перемогу борються одночасно понад 200 команд, що представляють свої країни, клуби і організації.
Човен, який віднині є у Новодністровську на 12 осіб, довжиною завбільшки 10 метрів та вагою близько 125 кг. Вартість одного човна з екіпіруванням сягає за півсотню тисяч гривень, тож не дивно, що стільки років наше місто не могло його собі придбати. Можливо, ще не скоро вдалось би це зробити за бюджетні кошти. На щастя, у цьому році, завдяки спільному бажанню та зусиллям тренера з веслування Сергія Осипенка та фінансової підтримки Старшого Партнера Правової групи «Смарт Солюшнз» та співзасновника Благодійного фонду «Смарт Ангел» Олександра Крутія ця мрія здійснилася.


Такий коштовний та корисний подарунок рідному місту Олександр зробив, адже сам виріс у Новодністровську та у дитинстві займався греблею.
Нам вдалося поспілкуватися з ним під час першого спуску човна на воду, тож він поділився своїми планами та мріями:
«Драгонбот – веслування на човнах «Дракон» дуже популярне зараз в Україні та у цілому світі також. На минулому чемпіонаті Європи Україна зайняла перше місце, що є високим досягненням. Окрім того, у 2019 році Чемпіонат світу з веслування на човнах «Дракон» проходитиме у Києві.
У дитинстві я також займався веслуванням. На жаль, підтримки спорту державою в Україні досі не має на потрібному рівні. Про таке явище, як човен «Дракон», уперше я почув від тренера Сергія Осипенка під час підготовки до тогорічного фестивалю «Дністер-Фест». Відтоді також «захворів» мрією якось допомагати розвинути саме цей вид спорту у Новодністровську, тому що тут є всі чинники для його розвитку: природа, ліс, база та тренери, які стільки років поспіль на ентузіазмі роблять все для розвитку і підтримки веслування – родина Осипенків. Хотілося б допомогти, тому вирішив започаткувати в Новодністровську саме веслування на човнах «Дракон». Отже, ця «хвороба» – заразна, і у місті тепер є, як мінімум, троє її шанувальників. Маю надію, що це – тільки початок.
Попередньо ми спілкувалися в Києві з Національною федерацією веслування на човнах «Дракон», тож у планах – створення Чернівецької обласної федерації на базі Новодністровська. Буде укладений договір з Національною федерацією, щоб це було на офіційному рівні.
Наразі у Чернівецькій області немає осередку федерації, хоча у багатьох містах України вже є. У нас для розвитку цього спорту є всі умови, і якщо буде бажання людей займатися, то будемо раді співпраці та підтримці. Я думаю, що з таким тренерським складом і з нашими потенційними спортсменами досягнемо результатів.
До речі, з 30 по 2 липня у Києві проходитиме чемпіонат України по драгонботу, де нас будуть раді бачити. До цього потрібно дожити, бо, як кажуть: «Хочеш розсмішити Бога – розкажи йому свої плани».
У минулому році ми проводили фестиваль «Дністер-фест», плануємо і в цьому. Ці речі між собою пов’язані, адже такий фестиваль міг би бути майданчиком для проведення офіційних змагань на човнах «Дракон». Уже все для цього є. Головне – бажання і підтримка влади і всіх небайдужих. Будемо раді будь-якій допомозі».
Вдалося поспілкуватися і з тренером веслувальної бази Сергієм Осипенком, який розповів про плани на майбутнє:
«Давно мріяв, щоб у місті Новодністровськ цей вид спорту можна було розвинути, але не знаходилося коштів, адже цей човен доволі дорогий. І ось завдяки допомозі колишнього жителя міста Олександра Крутія, який теж колись займався веслуванням, вирішив допомогти і придбав цей човен для веслувальної бази, для нас, щоб могли тренуватися ми і наші діти. Більше того, ми плануємо створити команду і серед дорослих для виступів уже за Чернівецьку область і будемо показувати результати.
7 травня близько першої години вже вийшли на воду – дуже цікаво, дуже незвично, адже зовсім інші принципи веслування, але захоплююче. Це – колективний вид спорту, бо одразу 12 осіб можуть працювати у цьому човні. Також цей вид спорту можна назвати народним, адже навіть люди, які не веслували, можуть сісти і потренуватися.
Також для цього човна нам потрібен буде елінг, тобто невеличке сховище довжиною не менше 10 метрів. Я звернувся за допомогою до підприємців міста, до керівників підприємств. Дуже приємно що одразу відгукнулися та надали усі матеріали для того, щоб ми побудували цей елінг. Тож хочу подякувати генеральному директору ТОВ «Будмонтажсервіс-1» Олександ-ру Гандзюку за велику допомогу (його організація закупила для нас матеріали) і також власнику магазину «Тріо» Григорію Шелудьку, який також надав допомогу. Жодної копійки ні з міського, ні з обласного, ні з державного бюджету не було витрачено. Усі кошти – підприємств та особисто приватних осіб.
Вид спорту почав розвиватися, він буде удосконалюватися на благо міста і його людей».
На церемонію спуску човна завітало декілька десятків людей, як пов’язаних зі спортом, так і просто вболіваючих. Усім було цікаво на власні очі побачити цього диво-дракона. Провівши усі підготовчі роботи та сфотографувавшись, човен понесли до води. Виявилося, що це теж не легко, адже вага чимала, тож для цього знадобилося майже десяток осіб.
І ось довгоочікуваний момент хвилюючого виходу на воду – під оплески глядачів екіпаж судна вирушив у першу подорож Дністром. Команда історичного запливу налічувала кілька майстрів спорту з веслування, адже на весла сіло багато досвідчених, із багаторічним стажем. Керманичем був тренер Костянтин Осипенко.
У другому заїзді спробував власні сили і директор ОКЗ «ДЮСШ у м. Новодністровськ» – Віталій Маркітан. Також він висловив окрему подяку від себе особисто та від усього колективу Новодністровської дитячо-юнацької спортивної школи Олександру Крутію за те, що дозволяє дитячій установі розширити матеріальну базу, що дає поштовх для розвитку молодого покоління та спортивного руху у місті. На сьогодні спортшкола має дозвіл використовувати драгонбот як допоміжний засіб для розвитку фізичної культури та згуртування команди. Також наразі догляд за човном здійснюють саме працівники спортшколи.
Побажаємо Новодністровському дракону попутного вітру та довгих років плавання! А ще – переможного та злагодженого екіпажу!!

 
 
 
 
  
  

Немає коментарів: