14 березня 2017 р.

До Дня українського добровольця в Новодністровську провели дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» або «Джура»

14 березня в нашій державі вперше офіційно відзначали День українського добровольця, який покликаний вшанувати людей, які без сумнівів та страху першими стали на захист своєї країни у найскладніші часи її історії. Приєдналося до загальнодержавного відзначення цієї дати і наше місто. Саме у цей день у приміщенні ОКЗ «ДЮСШ у м. Новодністровськ» відділ гуманітарної політики та Новодністровська міська рада провели навчально-виховний захід: дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» або «Джура». Долучився до організації змагань і Новодністровський МЦ ФЗН «Спорт для всіх».
Метою гри є національно-патріотичне та духовне виховання учнівської молоді на ідеях козацького лицарства та козацьких традицій, формування серед молоді засад здорового способу життя засобами краєзнавства та спорту.
Офіційно «Джура» проводилась цього року у Новодністровську вперше, хоча раніше був подібний захід, відомий городянам під назвою «Захисник Вітчизни». Проте і він востаннє відбувався понад 4 роки тому. В оновленому вигляді змагання дещо змінилось – зменшилась військова складова та додалися творчі конкурси. Саме це, на відміну від «Захисника», підвищує шанси шкільних команд вибороти перше місце, адже зазвичай раніше переможцем завжди ставав військово-спортивний ліцей.
Проте навіть і у цього молодого заходу у нашому місті непроста історія. Першочергово змагання мали відбутися до Дня Збройних сил України у грудні 2016 року, але тоді, у силу обставин, вони не відбулися та були перенесені на березень 2017-ого. Тоді 6 грудня колектив ЗОШ ІІ–ІІІ ступенів організував у своєму навчальному закладі захід, аби продемонструвати вже підготовлені командою завдання (детальніше читайте у попередніх номерах «Нашої газети»).
Участь у «Джурі» 14 березня взяли команди з трьох навчальних закладів міста: ЗОШ ІІ–ІІІ ст., гімназія та Буковинський ліцей-інтернат. Склад команди, або як у «Джурі» прийнято називати – рою – 10 учнів 9–11 класів.