10 серпня 2016 р.

У новий навчальний рік – із новим спортивним інвентарем

Нещодавно із міського бюджету була виділена досить суттєва сума – 20 000 гривень для придбання спортивного приладдя. За ці кошти було закуп-лено 35 волейбольних, 5 мініфутбольних та 2 баскетбольних м’ячі.
Середня вартість якісного м’яча становить 400– 500 гривень, це, звісно, чимало. А за нормативами на 4–5 учнів має бути один м’яч, тож загалом на клас мінімум потрібно 5–6 м’ячів. Якщо відокремити волейбол, футбол та баскетбол, зрозуміло, що кінцева сума виходить захмарною.
Тож не дивно, що протягом останніх років матеріальне забезпечення навчальних закладів спортивним інвентарем помітно шкутильгало. Ясно і те, що, коли на розгляд влади виноситься питання, що закупити – підручники чи м’ячі, то вибір очевидний. Адже, теоретично, без уроків фізкультури обійтися можна, а от без знань, наприклад, із історії – ні.
Хоча останні дослідження у країнах Заходу свідчать про те, що школяр, який регулярно займається спортом, і у навчанні значно успішніший.
Проте, на жаль, спортивна галузь, зазвичай фінансувалась за залишковим принципом. Як не прикро, це характерно не тільки для Новодністровська: такою є загальнодержавна тенденція.
Та, повертаючись до приємного, відзначимо, що м’ячі були майже порівну розподілені між гімназією та ЗОШ ІІ–ІІІ ступенів. Нарешті школярі зможуть повно- цінно займатися волейболом, адже у попередні роки цей вид спорту навіть не був включений до навчальної програми через відсутність спортивного приладдя.
Надалі планується повторна закупівля інвентарю вже для інших видів спорту. Також за виділені кошти вдалося придбати 10 комплектів шашок для початкової школи. У перспективі також – інвентар і для школярів початкової школи.
Вручення спортивного «скарбу» школярам та вчителям фізкультури відбулося на урочистій лінійці наприкінці навчального року. Зробив це депутат Новодністровської міської ради Роман Шундрій, який саме і зініціював виділення коштів на спортивний інвентар. Він, як ніхто, розуміє проблеми вчителя фізкультури та взагалі спортивної сфери, адже не так давно протягом половини навчального року викладав фізкультуру у школі.
Як розповів Роман Васильович, ще тоді він гостро усвідомив, наскільки бракує елементарних речей вчителю, саме тому одним із перших його депутатських запитів стало клопотання про виділення коштів на закупівлю спортінвентарю для шкіл. Маючи спортивний досвід, депутат вирішив особисто зайнятися і питанням закупівлі, аби придбати для школярів дійсно якісні м’ячі. Зрештою був знайдений вінницький постачальник, у якого і була зроблена закупівля. Те, що через деякі затримки м’ячі доїхали до Новодністровська в останній тиждень навчального року, не так страшно – принаймні наступний навчальний рік почнеться з повноцінних уроків фізкультури.