14 березня 2017 р.

До Дня українського добровольця в Новодністровську провели дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» або «Джура»

14 березня в нашій державі вперше офіційно відзначали День українського добровольця, який покликаний вшанувати людей, які без сумнівів та страху першими стали на захист своєї країни у найскладніші часи її історії. Приєдналося до загальнодержавного відзначення цієї дати і наше місто. Саме у цей день у приміщенні ОКЗ «ДЮСШ у м. Новодністровськ» відділ гуманітарної політики та Новодністровська міська рада провели навчально-виховний захід: дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» або «Джура». Долучився до організації змагань і Новодністровський МЦ ФЗН «Спорт для всіх».
Метою гри є національно-патріотичне та духовне виховання учнівської молоді на ідеях козацького лицарства та козацьких традицій, формування серед молоді засад здорового способу життя засобами краєзнавства та спорту.
Офіційно «Джура» проводилась цього року у Новодністровську вперше, хоча раніше був подібний захід, відомий городянам під назвою «Захисник Вітчизни». Проте і він востаннє відбувався понад 4 роки тому. В оновленому вигляді змагання дещо змінилось – зменшилась військова складова та додалися творчі конкурси. Саме це, на відміну від «Захисника», підвищує шанси шкільних команд вибороти перше місце, адже зазвичай раніше переможцем завжди ставав військово-спортивний ліцей.
Проте навіть і у цього молодого заходу у нашому місті непроста історія. Першочергово змагання мали відбутися до Дня Збройних сил України у грудні 2016 року, але тоді, у силу обставин, вони не відбулися та були перенесені на березень 2017-ого. Тоді 6 грудня колектив ЗОШ ІІ–ІІІ ступенів організував у своєму навчальному закладі захід, аби продемонструвати вже підготовлені командою завдання (детальніше читайте у попередніх номерах «Нашої газети»).
Участь у «Джурі» 14 березня взяли команди з трьох навчальних закладів міста: ЗОШ ІІ–ІІІ ст., гімназія та Буковинський ліцей-інтернат. Склад команди, або як у «Джурі» прийнято називати – рою – 10 учнів 9–11 класів.

Ведучі заходу, Анастасія Скутельник та Руслан Бойчук, розпочали урочисте відкриття з розповіді про історію свята та непросту долю людей, які першими вийшли на захист своєї держави. Відкрив змагання заступник міського голови Микола Козак, котрий у своїй промові згадав перших добровольців Новодністровська, що у березні 2014-ого першими стали до лав захисників. Серед них одним із найперших був директор ЗОШ ІІ–ІІІ ст. – Тарас Серевко, що наразі відбуває службу у контрактних військах. Саме йому була вручена Подяка Новодністровської міської ради, яку передали у руки капітана команди цього навчального закладу. У пам’ять про воїнів, котрі поклали свої голови заради процвітання України, була оголошена хвилина мовчання...
Змагання складалися з семи конкурсів: двох художніх (конкурс «Ватра» – художньо–мистецьке представлення команди та домашнє творче завдання); два спортивних (перетягування линви та підтягування); інтелектуальний конкурс «Відун» на знання історії України, її Збройних сил та історії козацтва; гра «Рятівник» (команда демонструє навички у наданні першої невідкладної допомоги та перенесенні постраждалого). Одним із найскладніших для школярів завдань, яке і надає змаганням військової складової, був конкурс зі стройової підготовки «Впоряд».
Оцінювало змагання журі у складі заступника військового комісара Сокирянського РВК Василя Мідрігана, начальника відділу культури Альони Присакар, керуючого справами виконкому Бориса Петрика, депутата Новодністровської міської ради Андрія Лотоцького та учасника АТО Олександра Дерена.
Загалом змагання видалися дуже насиченими – і за подіями, і за кипінням пристрастей. Усі команди були гарно підготовлені та налаштовані на перемогу, допомагали зібратися духом і численні групи підтримки, серед яких наймасовішою стали представники Буковинського ліцею. У перерві між конкурсами продемонстрували підготовлений танцювальний номер уболівальниці гімназії.
Одним із найяскравіших та найвидовищніших став останній творчий конкурс, у якому за свій навчальний заклад одночасно виступали від 40 до 100 учасників! Згадуючи яскравість заходу, тим сумніше стає від подій, що розгорнулися після завершення змагань. Виставлені результати та система оцінювання були дещо незрозумілими для представників команд, а тому викликали численні суперечки. Саме з цієї причини одна з команд у повному складі покинула змагання ще до оголошення офіційних результатів. Представники іншої – зчинили голосні з’ясування безпосередньо під час оголошення результатів, бойкотуючи та не визнаючи їх. Шкода дітей, які не могли зрозуміти, що відбувається, фінал гарного заходу був зірваний. Прикро і за дорослих, котрі своїми діями зіпсували школярам свято та навіть посіяли ворожнечу. Саме з метою з’ясувати причини невдоволеності представників команд, наступного дня 15 березня, начальник відділу гуманітарної політики Людмила Пастушок у своєму кабінеті скликала нараду з очільниками навчальних закладів, головував на якому заступник із гуманітарних питань Микола Козак. Під час дискусії був визнано низку допущених помилок, хоча офіційно результати змагань вирішили не переглядати. Тож наразі трійка переможців виглядає так: І місце – гімназія, ІІ – ЗОШ ІІ–ІІІ ст., ІІІ – Буковинській ліцей-інтернат.

У наступному році змагання обов’язково відбудуться знову, але вже з урахуванням допущених помилок. У найближчій перспективі – виїзд команди-переможниці для участі в обласному етапі змагань.















Немає коментарів: