22 жовтня 2017 р.

У Новодністровську з’явився новий універсальний вид спорту – петанк!

Петанк – гра надзвичайно популярна у Європі. Тільки у Франції, при чисельності населення 66 мільйонів, у петанк грають близько 17 мільйонів осіб. Мета цієї гри полягає у тому, що, стоячи в середині кола, потрібно кинути металеві кулі якомога ближче до маленької дерев'яної кулі (кошонету). За принципом вона чимось нагадує кьорлінг, але у петанк грають на твердому ґрунті або гравії (як виняток, на траві або піску). Також подібними до петанку є бочче і боулз. З 2017 року петанк офіційно визнаний олімпійським видом спорту та вперше буде представлений у програмі літньої олімпіади у Парижі у 2014 році.
В Україні клуби федерації петанку діють у Києві, Харкові, Львові, Ужгороді, Хмельницькому, Дніпропетровську, Херсоні, Житомирі, Черкасах та Тернополі. Також уроки фізичного виховання з петанку включені у шкільну спортивну програму.
У рамках «Днів Словаччини у Новодністровську» мешканцям міста був уперше презентований цей цікавий вид спорту. Навчали грі запрошені гості з Ужгороду – представники Федерації петанку України: діючий президент організації – Олександра Шевченко, почесний президент – Петро Гойс та чотириразовий чемпіон України Ігор Заславський. Протягом двох днів вони особисто проводили навчання для усіх охочих.
Так у п'ятницю, 20 жовтня, відбувся перший майстер-клас, який, до слова, викликав великий ажіотаж. Починаючі петанкісти – переважно школярі, хоча були представлені й інші вікові категорії новодністровців. А вже у суботу, 21 жовтня, відбувся перший у Новодністровську турнір із петанку. До слова, на території нашої області цей вид спорту ще не розвинутий, тож змагання були першими і в межах Чернівеччини.
Відбувалися ігри на стадіоні ЗНЗ ІІ–ІІІ ступенів, де попередньо був підготовлений майданчик для петанку. За це подяка – працівникам «Новодністровського житловика» та особисто його директору Анатолію Білоткачу, адже для цього був завезений та засипаний особливий вид гравію.
Опікувались турніром працівники міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» відділу молоді та спорту Новодністровської міської ради. Саме у рамках цієї організації буде розвиватись такий вид спорту та плануються проводитись тренування.
Загалом у турнірі взяли участь 10 осіб, хоча присутніх було значно більше. Четвірка фіналістів виглядає так: І місце – Іван Мафтуляк, ІІ – Нікіта Федишин, ІІІ – Руслан Волошин; IV – Даніїл Рябошапко.
Усі вони отримали грамоти, за І–ІІІ місця гравцям дістались медалі, а головному переможцю – ще й кубок від МЦ ФЗН «Спорт для всіх».



Іще одним приємним моментом стало те, що на урочистому концерті організатор «Днів Словаччини у Новодністровську» зі словацької сторони Едуард Бураш подарував новодністровцям два комплекти куль для петанку. А це, між іншим, досить коштовний подарунок! Також під час візиту гостей на Дністровську ГАЕС була укладена тристороння домовленість щодо розвитку петанку у Новодністровську, сторонами якої виступили Почесний Президент федерації петанку Петро Гойс, міський голова Анатолій Болдашев та директор Дністровської ГАЕС Василь Субота.
Тож маємо сподівання, що цей вид спорту надовго закріпиться у нашому місті та почне користуватись популярністю у мешканців Новодністровська, адже грати у петанк можуть усі охочі, не залежно від віку, статі та фізичної підготовки.
Дякуємо представникам Федерації петанку України за майстер-класи та ту іскру, яку вони запалили у новодністровських гравців. Також вони презентували нашим спортсменам ще два набори професійних куль!
Охочих ознайомитись із цим цікавим видом спорту запрошуємо на тренування з петанку. Наразі графік тренувань узгоджуватиметься. Деталі – за телефоном: 068-095-22-40.

Приєднуйтесь – і, можливо, цей вид спорту стане вашим улюбленим!







  




Немає коментарів: